Üzümü ve pekmezi ile ünlü olan Antalya’nın Akseki ilçesinde hasat mevsimi yaklaşıyor. Üzüm bağlarında koruklar kızarmaya başlarken, temmuz ayı sonunda erkenci üzümde eser alınması bekleniyor. Geçen yıl yüksek rekolte elde eden üretici, bu yılda rekoltede yüzde 25 civarında artış bekliyor.
Antalya’nın Akseki ilçesinde 5 yıldır bağcılık ile uğraşan Enver Öztürk, 45 yıl müddet ile Antalya’da esnaflık yaptığını ve iş yerini devrederek köye yerleştiğini söyledi. Öncelikle hobi olarak bağcılık yapmaya karar verdiğini anlatan Öztürk, “Akseki’nin Murtiçi Mahallesi’nde 5 yıldır bağcılıkla uğraşıyorum. 5 yıl öncesinden 45 yıl mühlet ile Antalya’da esnaflık yaptım. Ticareti bırakarak köyüme geldim ve hobi bahçesi biçiminde başladığım bağcılığı ilerleterek 6 dönüm toprağa içerisinde Kardinal, Retglop, Antep karası, Manisa spili ve İlkeren üzere 5 çeşit üzüm çeşidinin bulunduğu yüksek sistem çağdaş üzüm bağı yaptım” dedi.
“On gün sonra üzümümüz kısma hazır”
Önümüzdeki günlerde üzümlerinin tüketici ile buluşacağını söyleyen Öztürk, “Artık son noktalarına ve sulamalarını bakımlarını yapıyoruz. Üzüm bağında 5 çeşit üzümümüz var. Kardinal, retklop, Antep karası, Manisa sipril karası, ilkeren, artık çeşitlere nazaran bir hafta sonra satışlara hazır hale gelecek. Bağımızda üzümler 2 ila 4 yaşında bulunmaktadır. En küçüğü bir kilo 200 gram gelmektedir. Biz bunlara çocuk üzere bakarız. Bu bizim emeğimizin karşılığıdır. Her şeyimizdir. En geç eren üzüm, redklap üzümdür. Burada 3-üç buçuk kilo gelen salkımlar olur. Bu üzümümüz Ağustos ayının sonunda sofralara girer.
“Yüzde 25 rekolte bekleniyor”
Geçen yılda çok güzel bir rekolte elde ettiklerini söyleyen Öztürk, “Bu yıl da geçen yıla nazaran eserlerimiz yüzde 25 civarında rekolte elde edeceğiz. Geçen yıla nazaran üzümlerimiz hem randıman, hem kalite manasında daha hoş. Gerçi Türkiye genelinde Manisa tarafında badire varsa da bizim buralarda oraya nazaran bir tık daha güzel. Allah’a şükür emeğimizin karşılığını alacağız. Umudumuz o. Şu anda bir aksilik yok. Tek kaygımız tek külfetimiz aslında kuşlar. Kuşla çabada kahır yaşıyoruz. Kuşlardan çok dertliyiz” diye konuştu.
“Akseki üzümü ve pekmezi bir marka”
Akseki üzümü ve pekmezinin bir marka olduğuna dikkat çeken Öztürk, “Bizim üzümümüz Antalya – Akseki olarak bir markayız. Pekmezimiz, üzümümüz bir markadır. Müşteriye sunduğumuzda müşteri gelip bizi tekrardan her vakit bulur. Pazar sıkıntımız ve kalite manasında markalaştık. Murtiçinde 30 yıldır yüksek sistem çağdaş bağcılık manasında büyük yol katledildi. Damlama sulama sistemi ile bağlarımız sulanıyor. Kalite manasında, müşteri manasında rastgele bir zahmetimiz yok. Antalya-Konya yolu üzerinde bir köy olduğumuz için kimi üretici arkadaşlarımız üzümlerini yol üzerinde satışta yapan oluyor. İç Anadolu’ya giden beşerler yoldan geçerken buradan üzüm alıyor. Eşine dostuna söyleyerek tavsiye ediyor. Dönüşünde bir daha alıyor” dedi.
“Pazarı müşteri ve alıcı belirler”
Üzümlerin fiyatlarının şimdi netleşmediğini anlatan Öztürk, “Pazarımızın fiyatı genel manada müşterilerimiz belirliyor. Geçen yıl toptan 35 liraya vermiştik. Bu yıl 60 lira üzere bir fiyat söyleniyor lakin pazarın belirlenmesi ayın sonuna bağlı. Pazarı müşteri ve alıcı belirleyecek. İnşallah bir ortak nokta bulacağız” diye konuştu.
“Eylül ayı sonunda pekmezler kaynayacak”
Kalan üzümlerini Eylül ayı sonunda bağ bozumu gerçekleştireceklerini söyleyen Öztürk, “Sonradan çıkan üzümleri ve son kalan üzümlerimizi Eylül ayı sonunda bağ bozumu yaparak pekmez yapıp tüketiciye sunacağız” biçiminde konuştu.
Pekmeziyle ünlü Antalya’nın Akseki ilçesinde eski kütük sistem bağcılığın yerini yüksek sistem bağcılık aldı. Bölgede 1990 yılından itibaren tekrar canlanan bağcılık günümüzde 25 bin dekarlık alana ulaştı. Yüksek sistem bağcılık Akseki merkez olmak üzere, Taşlıca/Murtiçi Mahallesi ve Güçlüköy mahallelerinde daha fazla gelişmiş durumda. – ANTALYA
More Stories
Çiftin piknik keyfi faciayla son buldu
602 ABD Vatandaşı ile ‘Nautica’ Kruvaziyeri Alanya’ya Demir Attı
Göztepe Yeni Dönem Hazırlıklarına Süratle Devam Ediyor